Egyre többet hallunk az egészséges táplálkozásról a különböző médiaforrásoknak köszönhetően, ám sok esetben túl sok az információ, máskor pedig túl kevés. Az is előfordul, hogy nem épp a legpontosabb és legfrissebb adatokat közlik velünk. Tény ha érdeklődünk a témában, számos eltérő véleménnyel találkozhatunk, így sok esetben azt sem tudhatjuk, hogy mi igaz, mi nem, mi a helyes, mi nem, mit együnk és mit ne.
Éppen ezért gondoltuk úgy, hogy érdemes útjára indítani a blogunk keretei között egy speciális rovatot, (amelynek cikkeit az életmód menüpont alatt szedjük csokorba), ahol meg tudjuk vitatni a sporttáplálkozással kapcsolatban felmerülő kérdéseket, megoszthatjuk a tudomány új felfedezéseit, beszélhetünk táplálkozástani ismeretekről.
Mielőtt bárkiben felmerülne a kérdés, hogy mit keres a téma egy kerékpáros blogon, idejekorán megválaszoljuk: azon túl, hogy az egészséges szervezet alapvető pillére a megfelelő tápanyagbevitel, egy aktívan, netán versenyszerűen sportoló személy számára ez hatványozottan igaz, hiszen a teljesítményünket alapjaiban meghatározó tényezőről beszélünk.
"Nagy örömünkre Demeter Nikolett csatlakozott a Mountainbike Challenge blog szerzői csapatához, így a jövőban az ő kalauzolásában ismerkedhettek meg a táplálkozás művészetével."
Ahhoz, hogy mindenki számára világosak legyenek a későbbiek során tárgyalandó témák, ebben a fejezetben az alapismeretekről írunk. Lehet, hogy valakik számára ez unalmas lesz, de biztosak vagyunk benne, hogy tudunk néhány új dolgot is mondani, így mindenképp érdemes velünk tartani.
Demeter Niki, blogunk csapatának új tagja
Pattanjunk nyeregbe!
A helyes táplálkozás azt jelenti, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben visszük be szervezetünkbe a makro- és mikrotápanyagokat. A makrotápanyag jelentése az, hogy szervezetünknek nagy mennyiségben (grammos érték) van rá szüksége. Ide tartoznak a szénhidrátok, fehérjék és a zsírok.
A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek pedig mikrotápanyagok, melyekre a szervezetünknek kis mennyiségben (mg vagy ennél kisebb mértékegység) van szüksége. A különböző tápanyagcsoportokon belül is több kisebb alcsoport van, melyeket külön fejezetekben fogunk tárgyalni. Ahhoz tehát, hogy testünk, szervrendszereink összessége, megfelelően tudjon működni mindezek elengedhetetlenek.
Sajnálatos módon a mai “modern” diéta sok ponton megbukik ebből a szempontból (is). Sokkal több szénhidrátot és zsírt fogyasztunk, mint amennyi elegendő lenne. Emellett pedig visszaszorult a megfelelő minőségű fehérje- és rostfogyasztás. Itt meg is említhetünk egy újabb fogalmat: üres kalória. Mit jelent ez? Arról van szó, hogy nagy mennyiségű kalóriát juttatunk a szervezetünkbe, de semmi- vagy nagyon kevés tápértéke van az adott “ételnek”. Ilyenek például a gyorséttermi hamburgermenük nagy adag kólával és sült krumplival. Tele cukorrral és zsírral. Mivel ezen “étkezés” tápértéke szinte a nullával egyenlő, rövid időn belül éhesek leszünk és újabb adag “étel” után kell, hogy nézzünk. Szomorú tény, hogy egy ilyen “szupermenü” közel 2000 kalóriát vagy akár ennél többet (!) tartalmaz, mely egy irodai munkát végző felnőtt hölgy egész napi kalóriaszükségleténél is több.
A napi kalóriaszükségletről
Az alapanyagcsere energiaszükséglete a szervezet fenntartásához szükséges minimális energiafelhasználást jelenti. Ennek kiszámítására az interneten megtalálhatóak az alapanyagcsere kalkulátorok.
Egy 30 éves, 60 kg-os, 175 cm magas hölgy BMR-je (Basic Metabolic Rate= Alapanyagcseréhez Szükséges Kalória) 1417 kCal/nap, míg egy 30 éves, 90 kg-os, 180 cm-es férfi BMR-je 2008 kCal/nap.
Ezekhez az értékekhez természetesen hozzá kell számolni azt, hogy nem vegetálunk, hanem végezzük napi teendőket (dolgozunk, sportolunk, takarítunk, főzünk, stb.) Átlagos mozgás esetén a napi kalóriszükséglet nőknél az alapanyagcsere 1,6-szorosa, férfiaknál pedig 2,2-szerese. Példáinknál maradva: a hölgy napi szükséglete 2353 kCal, míg a férfié 4417 kCal.
Nagyon fontos azt tudni, hogy ez a kalóriamennyiség abban az esetben áll fenn, ha az illető személy testtömege ideális, és ezt fenn szeretné tartani. Ha testtömegcsökkentésről beszélünk, akkor ezek a számok arányosan csökkennek. Másik nagyon lényeges szempont, hogy ezek a kalóriák milyen forrásból származnak, mert nem mindegy például, hogy zsírból vagy pedig fehérjéből. Erről a következő alkalommal fogunk beszélni részletesebben.
Dr. Demeter Nikolett
általános, táplálkozási és wellness tanácsadó, triatléta
Kövesd Nikit a Facebook-on is!
Komment